”Narcissismen, detta moderna…

… västerländska syndrom som vilar i besattheten av jaget, är grunden för hela populär-tv-kulturen. Effekterna har blivit mätbara. Narcissismen som personlighetsstörning är en sjukdom på frammarsch; i USA har färska studier visat att diagnosticerad narcissism bland college-studenter sedan början av 80-talet har ökat mer än överviktighet. Den narcissistiska epidemin skulle alltså vara mer utbredd än fetma-epidemin. En annan studie visar att så kallad narcissistisk personlighetsstörning har mer än fördubblats i USA de senaste tio åren; bland ungdomar i tjugoårsåldern har nästan tio procent någon gång i sitt liv lidit av det.

Forskningen kopplar detta till ett massivt skifte i den moderna kulturen som alltmer propagerar för självbeundran: ‘Generation Me’. Bland kändisar i USA är överrepresentationen av personer med narcissistisk personlighetsstörning påtaglig. Kändiskulturen sprider tillräckligt med narcissism omkring sig för att drabba oss allihop. Också i Sverige, där medieklimatet allt mindre skiljer sig från det i resten av världen, har vi blivit besatta av människor som är besatta av sig själva.”

Erik Gandini, filmare och regissör, skriver om Berlusconi och den italienska kulturen som är väldigt mycket mer tolerant för mänskliga ”brister” än den svenska, i dagens DN. Som vanligt när jag hittar sådant som är extra intressant i DN så finns det inte i nätupplagan…

Men det är alltså inte bara jag. Som ser att människor bryr sig allt mindre om andra, och vill ha allt mer fokus på sig själva.

Och att jag upplever att människor som finns omkring mig lyssnar allt mindre på vad jag och andra säger, är mindre nyfikna på vilka deras medmänniskor faktiskt är, beror inte heller på mig. Det är både skönt, och beklämmande, att inse…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s