Tänkvärt… otäckt…

Slutsats: alla de moraliska principer som vi stiftat lagar och regler kring – har människan skapat, och strävar efter att följa, trots Guds vilja…? Och trots att Gud skapade människan till sin avbild – vi har alltså varit olydiga, och valt att skapa civilserade regelsystem som Gud egentligen tycker är fel?

Mm… Vi förfasar oss ständigt när vi ser på TV om alla fruktansvärda övergrepp som människor utför, systematiskt, i krigande och mer eller mindre totalitära områden i världen… och vi vill inte riktigt förklara dessa övergrepp med att de är en del av medvetna mänskliga val. Vi vill se dem som utslag av stress och kaos… men tänk om det är så enkelt att de människor som begår de övergreppen, bara har läst sin Bibel ordentligt…?

Tänk om det är så att det bara är vissa delar av den mänskliga kulturen, som har utvecklats mer på ett samhällsplan, som fördömer dessa övergrepp? Tänk om majoriteten av mänskligheten bara tycker att de följer Guds ord, när de förgriper sig på sin omgivning…?

Min syn på Gud är att människan har skapat honom. Människor har skrivit Bibeln, och tydligtvis en del människor som… vill få bibehålla sina expansiva, aggressiva och destruktiva tendenser.

Gör vi verkligen rätt när vi envisas med att tro att människan i grunden är god? Är det verkligen bättre att sätta på sig skygglappar, att se bara det vi vill se, om konsekvensen blir att vi tillåter människor att utöva sin ondska mot andra?

Vore det inte mer konstruktivt, i längden, om vi valde att se att människan har en hel del extremt destruktiva och ‘onda’ sidor – och att potentialen för godhet är den som måste mejslas fram, det som inte kommer av sig självt…?

Har vi verkligen rätt att, i vår strävan efter att få ett så lättsamt liv som möjligt, rynka på näsan och säga ‘usch så otrevligt’, åt ord som dem som jag skriver här nu…? Är vi verkligen så goda människor själva, när vi väljer att blunda för att människans medvetna ondska åstadkommer vidriga situationer för andra människor?

Du kan inte förändra det du inte erkänner för dig själv…

Annonser